• یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ | Sunday 03 December 2023
  • بروز رسانی شده: پنجشنبه ۲۳ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۰
صفحه نخست >> یادداشتها و مقالات مدیر مسئول تاریخ نشر: یکشنبه ۰۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۴۰

لزوم توجه به توسعه منابع انساني براي پيشرفت شهر ساري

طالبعلی پورشریعه فعال اجتماعی و فرهنگی و مدیر کلینیک باران ساری در گفت وگو با خبرگزاری آریا مطرح نمود ....

لزوم توجه به توسعه منابع انساني براي پيشرفت شهر ساري

 لازمه زير ساخت توسعه هر جامعه اي توسعه نيروي انساني ست و استفاده از ظرفيت  همه ي انسانها ،زماني مي توانيم به توسعه فکر کنيم که از تمامي استعدادها و توانمندي‌هاي موجود شهري استفاده کنيم و حلقه هاي قدرت و ثروت تشکيل ندهيم.

به گزارش خبرنگار آريا دفتر مازندران در ساري،شهر ساري داراي بيش از 500هزار نفر جمعيت است که هر فردي براساس شرايط خانوادگي، تربيت، سبک زندگي و تحصيلات، رفتاري متفاوت با ساير شهروندان دارد.

مسلما براي توسعه شهر ساري بايد به توسعه زندگي شهروندان هم توجه کرد؛در همين راستا با طالبعلي پورشريعه،روان شناس باليني و مديرکلينيک اجتماعي باران که به واسطه فعاليتش،شناخت کافي از شهر و شهروندان ساروي دارد،به گفت‌وگو نشستيم.

 

:1براي توسعه شهر ساري به چه عواملي بايد توجه کرد ؟

درابتدا بايد مفهوم توسعه را مد نظر قرار دهيم، توسعه در لغت به معناي رشد تدريجي در جهت پيشرفته‌ترشدن، قدرتمندترشدن و حتي بزرگ‌ترشدن است ،به عبارتي شامل؛ دگرگوني‌هاي اساسي در ساخت‌هاي نهادي، اجتماعي-اداري و همچنين ايستارها و ديدگاه‌هاي عمومي مردم است.

 توسعه در بسياري از موارد، حتي عادات ، رسوم و عقايد مردم را هم دربرمي‌گيرد، ابعاد مختلف توسعه شهري عبارتند از: توسعه اقتصادي،  سياسي، فرهنگي، اجتماعي و امنيتي  و... وقتي صحبت از توسعه در شهر ساري مي نماييم مي بايست همه ي ابعاد توسعه را در نظر داشت .

در واقع توسعه صرفا ساخت و ساز و ترميم فضاي فيزيکي شهر  نيست و مناسب نيست بدون توجه به کليه ابعاد توسعه، صرفاً به يک جنبه اولويت بخشيد و ديگر بخش‌ها را در دستورکار آينده قرار داد؛ توسعه انساني و اجتماعي حلقه مفقوده ساري‌ست و متاسفانه برخي افراد با به وجود آوردن جو تفرقه و تقسيم شهروندان به چند گروه مانع توسعه انساني و اجتماعي شده اند . در حالي که همگان مي دانيم لازمه زير ساخت توسعه هر جامعه اي توسعه نيروي انساني ست و استفاده از ظرفيت  همه ي انسانها ،زماني مي توانيم به توسعه فکر کنيم که از تمامي استعدادها و توانمندي‌هاي موجود شهري استفاده کنيم و حلقه هاي قدرت و ثروت تشکيل ندهيم ؛  به طور کلي توسعه جرياني است که در خود تجديد سازمان و سمت‌گيري متفاوت کل نظام اقتصادي-اجتماعي را به همراه دارد.

2:يکي از مشکلات شهر ساري،بافت‌هاي فرسوده آن است که با فرهنگ‌سازي مي توانيم مردم را در ساماندهي اين محل‌ها ترغيب کنيم،به نظر شما چطور در اين زمينه امکان فرهنگ سازي وجود دارد؟

درواقع  لازمه هر تغيير و تحولي، ايجاد زمينه ي فکري براي افراد مي باشد همچنين دلايل و مستندات متقن مي تواند به ما کمک کند ، با آگاهي و اطلاع رساني در زمينه بافت‌هاي فرسوده و لزوم تعمير و مرمت آن به ساکنين محلات مي‌توان زمينه فرهنگ سازي ايجاد کرد؛مسلما اگر از مسير قانون و عدالت با مردم همراهي کنيم و منافع مردم را مقدم بشماريم ،مي‌توان با همراهي مردم در اين زمينه هم موفق عمل کرد .

امنيت مردم ( اقتصادي، روحي و رواني )  بعد از دست دادن املاک قديمي خود که به ازاي آن چه به دست خواهند آورد هم مهم است ،چون  به لحاظ روان‌شناختي ممکن است با گذشته و محله‌ها و خاطرات خود خداحافظي کرده و در مکان جديد بتوانند خود راوفق دهند .

3:آيا پيشنهاد يا راه کاري براي فرهنگ سازي در زمينه  کاهش زباله و تفکيک آن در منازل داريد؟

ابتدا به موضوع زباله از اين زاويه بنگريم که  دليل ايجاد اين همه زباله چيست ؟  فرهنگ مصرف در مردم بايد به ضرورت تبديل شود ،سبک زندگي شهري در مناطق مختلف هم بسيار مهم است .  وقتي مردم يک شهر در مسائلي چشم و هم چشمي داشته و به جنبه ي نمايشي زندگي اهميت بيشتري دهند مصرف بعضي از اقلام در خانواده بيشتر شده و به طبع باعث توليد زباله غير ضروري مي‌شود.

از طرفي عدم توجه به توليد زباله، خطرات زيست محيطي و آلودگي را هم دربردارد، براي مثال اگر مردم بدانند براي جذب و نابودي يک قطعه کوچک پلاستيک در طبيعت چند صد سال طول مي‌کشد، آن‌وقت دقت خود را در اين زمينه بيشتر مي کنند؛در واقع از لحاظ روانشناختي مي‌بايست روي نگرش و باور مردم جهت تغيير مثبت کار کرد، آموزش و آگاهي براي خانواده ها از طريق نهادهاي آموزشي لازم و ضروري ست ؛از طرفي تداوم آموزش سبب ايجاد باور در مردم مي‌شود و هم در سبک زندگي ، نوع مصرف و جدا سازي زباله اثر گذار خواهد بود. در اين زمينه مي‌توان روي  آموزش کودکان از مهد کودک و مدارس هم آغاز کرد.

4:براي اينکه مردمي شاد در ساري داشته باشيم،چه اقداماتي بايد انجام داد؟

بايد گفت شادي جزيي از نشاط است و نشاط اجتماعي نوعي نياز است که صرفا شادي و خنده نيست ونشاط اجتماعي از زندگي فردي، خانوادگي و محيطي ، شهري و جامعه نشات مي‌گيرد وحداقل نشاط شهروندان را که از وظايف شهرداري‌هاست در جامعه شهري بايد ايجاد شود.

زماني که مردم جامعه‌اي از نشاط اجتماعي برخوردار باشند، وفاق، همبستگي، تعلق اجتماعي، تعاملات اجتماعي مطلوب، رضايت از زندگي و همچنين سلامت رواني و اجتماعي افراد افزايش پيدا کرده و طبيعي است که به موازات آن آسيب‌هاي اجتماعي نيز کاهش و انگيزه براي کار و تلاش افزايش مي‌يابد ودر نتيجه چنين جامعه‌اي، مسير پيشرفت و ترقي را طي خواهد کرد.

شادابي، نشاط و شاد زيستن در جامعه داراي ابعاد مختلفي است که جوهره وجودي و فرهنگ آدم‌ها از آن جمله مي‌باشد و ديگري فضاهاي عمومي و شهري، اعم از مبلمان شهري، فضاي سبز، معماري و ... است که اين‌ها همگي به ‌هم وابسته و پيوسته‌اند و هر کدام به کمک ديگري خواهد شتافت و در جهت رشد و بالندگي آن کمک خواهند کرد و به همين دليل است که مديران شهري بايستي به گونه‌اي برنامه‌ريزي کنند تا با ايجاد فضاهاي شاد و مفرح، موجبات رضايت شهروندان را جهت تداوم نشاط، شادابي خانه و خانواده در اجتماع فراهم کنند.

 زندگي ماشيني، تلاش بي‌وقفه شهروندان به جهت کسب روزي براي خانواده، مشکلات اقتصادي و ... همه و همه مي‌طلبد تا با ايجاد نشاط اجتماعي، موجبات آسايش و آرامش روحي و رواني شهروندان را فراهم کنيم؛مسلما  براي برون‌رفت از معضلات منتهي به فشارهاي عصبي و رواني، با ايجاد فضاهاي شاد و با برنامه‌ريزي درست و منطبق با نيازهاي مردم، لازم و ضروري است تا با ايجاد جامعه‌اي با نشاط، فضاي شهري به محلي امن جهت گسترش ارتباطات سالم اجتماعي با تعلق خاطر افراد به شهر و محل زندگي و بالا بردن ضريب امنيت رواني جامعه مبدل شود.

نقش استفاده از رنگ‌ها و طرح‌هاي شاد در جداول و ديوارهاي شهر، استفاده به‌جا و درست از نور در شب (با توجه به فضاي سبز موجود در شهر)، ايجاد اماکن ورزشي عمومي در شهر،  موسيقي‌هاي آرام در محيط‌هاي عمومي، چراغ نئون در اشکال مختلف جهت زيباسازي، به‌ کارگيري حتي تابلوهاي تبليغاتي زيبا و روشن و چشم‌نواز موجب مي شود تا محيط شهري به محيطي بانشاط تبديل شده و مانع از افسردگي جامعه شود، مسولين شهري که به دور از تنش باشند، مي‌توانند شهري بانشاط و پويا و شاد بسازند. آنان که به دنبال تفرقه و اختلاف انگيزي هستند جامعه شهري را دچار التهاب مي سازند.

 گفت و گو:نداکلايي - خبرگزاری آریا

حمايت مالي درگاه پرداخت مشاوره آنلاين
گالري تصاوير